Hur ofta följer du upp dina prospekt egentligen?
(Om du inte orkar läsa så finns en video längst ner)
Något jag träffar på väldigt ofta ute på marknaden/bolag är att det finns en enormt stor brist på uppföljningen i säljprocesserna. Och företag förlorar miljoner varje år på att spela rysk roulette med den dyrköpta kundstocken.
När jag säger att försäljning och marknad numera är ”ett” – då menar jag att säljare måste börja se på försäljning utifrån en process och inte bara att förflytta en produkt/tjänst från A-B. Dvs att börja tänka ur ett helikopterperspektiv (marknadsperspektiv)
Det är bara naivt
Vanligtvis ser jag hur vi går på möten och events utan att ha en ordentlig plan för den fortsatta processen. Vi samlar visitkort som andra samlar på Pokémons och tror att de skall ramla tillbaka för att de aldrig kommer att glömma ”min super hiss pitch” som jag delade ut, nyklippt och med min nya kostym från Julrean.
Skämt o sido – det är bara så naivt. Vi måste börja ha en plan för hur den kommande uppföljningen ser ut. Något jag har lärt mig själv den hårda vägen så jag är först ut att erkänna:)
Skapa en process som passar just dig
Visst kan man hävda att försäljning aldrig varit svårare – men samtidigt så har vi aldrig tidigare kunnat påverka kunderna på bredare front än idag. Idag kan du påverka kunderna genom:
- Telefonsamtal (Yes – lyft på luren och följ upp)
- Social selling (Skapa relation,kännedom,förtroende,insights,ETC)
- Email + sms (Less is more, ingen läser nyhetsbrev längre)
- Hemsida
- Video + referenser (Behöver inte vara Hollywood kvalité, ta din mobiltelefon)
- Events
Att äga processen efter mötet
När du lämnat ett möte eller skapat en ny kontakt på ett mingel/event så skall du ha en plan. Du vet själv vilka av de alternativen ovan som kan underlätta relationsbygget med dina prospekts. (Allt handlar om förtroende i processen)
Ett exempel:
Din process med kunden måste få lov att ta flera steg. En del säger upp till 12 ggr innan du ens kan förvänta dig att kunden köper dina tjänster/produkter. Låt den ta lite tid, det gör inget när du har mycket i din pipeline. Det du ”offrar” i farten på uppstarten tar du igen med fler closade affärer när allt är igång. Vilket leder till mer effektiv tid i slutändan samt ett mycket mer långsiktigt cashflow.
Senaste kommentarer